21.03.2019

417e verjaardag Amsterdamse Beurs bekroond met overdracht historische archieven

Woensdag 20 maart jl. vierden Euronext Amsterdam en Stichting Capital Amsterdam (SCA), de bewaker en promotor van het Nederlandse beurserfgoed, de 417e beursverjaardag van de Amsterdamse Beurs. Exact op die dag in het 1602 ging de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) namelijk naar de beurs, waarmee in Amsterdam de eerste aandelenbeurs ter wereld ontstond.

Jessica Dijkman, secretaris van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA), startte woensdag de viering door om 9.00 uur de beurs te openen met de bekende slag op de gong.

Dat mevrouw Dijkman de gong ceremonie uitvoerde had een specifieke reden: juist op de 417e verjaardag is met de ondertekening van de overeenkomsten formeel de overdracht bestendigd door SCA aan het NEHA van een tweetal unieke historische collecties:

  • het Historische Fondsenarchief met dossiers van duizenden voormalige beursfondsen (1850-1996), circa 400 strekkende meter;
  • de Historische Prijscouranten van de beurs (1796-2009).


De ondertekening van de overeenkomst door mevrouw Dijkerman
en Joost van der Does de Willebois, voorzitter SCA

De ondertekening voor de overdracht van het Fondsenarchief vormt een mooie bekroning voor de werkzaamheden die DOCFactory in opdracht van SCA in het verleden heeft verricht in het kader van het in goede, geordende en toegankelijk staat brengen van dit archief.

Zie voor meer informatie:

 

Nieuwsarchief.

Terug

Nieuws

19.07.2019 Impressie DOCFactory zomerbijeenkomst in Louwman Museum

20 juni jl. vond de zomerbijeenkomst van DOCFactory in het Louwman Museum te Den Haag plaats.
Lees meer

26.06.2019 Referentie Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug

In opdracht van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSDKRH) heeft DOCFactory met de RODIN-standaard een audit uitgevoerd, waarbij de gehele afdeling Informatiemanagement onder de loep is genomen.

U treft de referentie aan onder de tab Referenties.
Lees meer

21.06.2019 Referentie BEL Combinatie

In opdracht van de BEL Combinatie, de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, heeft DOCFactory archieven geselecteerd, bewerkt, beschreven en materieel verzorgd, zodat ze konden worden overgedragen en aan het publiek ter beschikking worden gesteld. 

Het betrof de archieven van de gemeenten Laren en Blaricum, met als looptijd 1990-1999, die in 2019 dienden te worden overgebracht naar het Streekarchief Gooi en Vechtstreek.
Lees meer

08.05.2019 Archiefdagen 2019 in Gouda

Jaarlijks organiseert KVAN/BRAIN in samenwerking met allerlei groepen van actieve archiefprofessionals* de Archiefdagen. Dit jaar vinden de dagen plaats in Gouda.
Lees meer

01.05.2019 Stichting Fonds Anny Antoine - Louis Koopman

In opdracht van de Stichting Fonds Anny Antoine - Louis Koopman heeft DOCFactory het archief het geïnventariseerd en geschoond.

U treft de referentie aan onder de tab Referenties.
Lees meer