21.03.2019

417e verjaardag Amsterdamse Beurs bekroond met overdracht historische archieven

Woensdag 20 maart jl. vierden Euronext Amsterdam en Stichting Capital Amsterdam (SCA), de bewaker en promotor van het Nederlandse beurserfgoed, de 417e beursverjaardag van de Amsterdamse Beurs. Exact op die dag in het 1602 ging de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) namelijk naar de beurs, waarmee in Amsterdam de eerste aandelenbeurs ter wereld ontstond.

Jessica Dijkman, secretaris van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA), startte woensdag de viering door om 9.00 uur de beurs te openen met de bekende slag op de gong.

Dat mevrouw Dijkman de gong ceremonie uitvoerde had een specifieke reden: juist op de 417e verjaardag is met de ondertekening van de overeenkomsten formeel de overdracht bestendigd door SCA aan het NEHA van een tweetal unieke historische collecties:

  • het Historische Fondsenarchief met dossiers van duizenden voormalige beursfondsen (1850-1996), circa 400 strekkende meter;
  • de Historische Prijscouranten van de beurs (1796-2009).


De ondertekening van de overeenkomst door mevrouw Dijkerman
en Joost van der Does de Willebois, voorzitter SCA

De ondertekening voor de overdracht van het Fondsenarchief vormt een mooie bekroning voor de werkzaamheden die DOCFactory in opdracht van SCA in het verleden heeft verricht in het kader van het in goede, geordende en toegankelijk staat brengen van dit archief.

Zie voor meer informatie:

 

Nieuwsarchief.

Terug

Nieuws

08.05.2019 Archiefdagen 2019 in Gouda

Jaarlijks organiseert KVAN/BRAIN in samenwerking met allerlei groepen van actieve archiefprofessionals* de Archiefdagen. Dit jaar vinden de dagen plaats in Gouda.
Lees meer

01.05.2019 Stichting Fonds Anny Antoine - Louis Koopman

In opdracht van de Stichting Fonds Anny Antoine - Louis Koopman heeft DOCFactory het archief het geïnventariseerd en geschoond.

U treft de referentie aan onder de tab Referenties.
Lees meer

17.04.2019 Gemeente Leiden gunt DOCFactory opdracht na Europese openbare aanbesteding

Na de Europese openbare aanbesteding Opgeruimde Overgang heeft de Gemeente Leiden DOCFactory de opdracht over een van de twee percelen gegund. Perceel 1, onttrekken en bewerken van het archief, betreft een omvangrijke opdracht, waarbinnen al het papieren archief dat zich over vier verschillende locaties bevindt, wordt onttrokken, bewerkt en overgedragen aan het Erfgoedcentrum Leiden en Omstreken.
Lees meer

17.04.2019 Zijn de auteursrechten in uw collectie op orde?

Een van de grootste voordelen van het huidige digitale tijdperk is dat het eenvoudig en tegen geringe kosten mogelijk is om beeldmateriaal en artikelen online te plaatsen. Waar men echter (te) snel aan voorbij gaat is dat dit niet in alle gevallen zomaar is toegestaan.
Lees meer

12.04.2019 Maak een einde aan de informatieovervloed!

Uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar, blijkt dat 28% vaak of altijd last heeft van een overvloed aan informatie.
Lees meer